Què és HTTP?

El protocol de transferència d’hipertext (HTTP) constitueix els fonaments de la xarxa mundial, i s’utilitza per a carregar pàgines web mitjançant enllaços d’hipertext. HTTP és un protocol de capa d’aplicació dissenyat per a transferir informació entre els dispositius connectats de la xarxa, i s’executa sobre altres capes del conjunt de protocols de la xarxa. Un flux típic sobre HTTP implica una màquina client que realitza una sol·licitud a un servidor, que a continuació envia un missatge de resposta.

Què és un mètode HTTP?

Un mètode HTTP, a vegades denominat verb HTTP, indica l’acció que la sol·licitud HTTP espera del servidor consultat. Per exemple, dos dels mètodes HTTP més comuns són «GET» i «POST»; una sol·licitud «GET» espera que se li retorni informació (normalment en forma de pàgina web), mentre que una sol·licitud «POST» sol indicar que el client està enviant informació al servidor web (com a informació d’un formulari, per exemple, un nom d’usuari i una contrasenya enviats).

Què és una sol·licitud HTTP?

Una sol·licitud HTTP és la forma en què les plataformes de comunicació d’Internet, com els navegadors web, demanen la informació que necessiten per a carregar un lloc web.

Cada sol·licitud HTTP realitzada per Internet porta amb si una sèrie de dades codificades que contenen diferents tipus d’informació. Una sol·licitud HTTP típica conté:

  • Tipus de versió d’HTTP
  • Una URL
  • Un mètode HTTP
  • Encapçalats de sol·licitud HTTP
  • Cos HTTP opcional.

Aprofundim en el funcionament d’aquestes sol·licituds i en com es pot utilitzar el contingut d’una sol·licitud per a compartir informació.

Què és HTTPS?

El protocol de transferència d’hipertext segur (HTTPS) és la versió segura d’HTTP, que és el principal protocol utilitzat per a enviar dades entre un navegador web i un lloc web. L’HTTPS està encriptat per a augmentar la seguretat de les transferències de dades. Això és especialment important quan els usuaris transmeten dades confidencials, com en iniciar sessió en un compte bancari, un servei de correu electrònic o un proveïdor d’assegurances mèdiques.

Qualsevol lloc web, especialment els que requereixen credencials d’inici de sessió, ha d’utilitzar HTTPS. En els navegadors moderns, com Chrome, els llocs web que no utilitzen HTTPS s’assenyalen de forma diferent dels quals sí que ho fan. Identifica un cadenat en la barra d’URL que t’indicarà que la pàgina web és segura. Els navegadors web es prenen de debò el protocol HTTPS.

Com funciona HTTPS?


HTTPS utilitza un protocol d’encriptació per a encriptar les comunicacions. El protocol es coneix com Transport Layer Security (TLS), encara que abans es coneixia com Secure Sockets Layer (SSL). Aquest protocol assegura les comunicacions mitjançant l’ús del que es coneix com a infraestructura de clau pública asimètrica. Aquest tipus de sistema de seguretat utilitza dues claus diferents per a encriptar les comunicacions entre dues parts:

  1. La clau privada: aquesta clau la controla el propietari d’un lloc web i es manté, com el lector ja haurà suposat, privada. Aquesta clau està situada en un servidor web i s’utilitza per a desencriptar la informació encriptada per la clau pública.
  1. La clau pública: aquesta clau està disponible per a tots els que vulguin interactuar amb el servidor de manera segura. La informació encriptada per la clau pública només pot ser desencriptada per la clau privada.

Quin port utilitza HTTPS?

HTTPS utilitza el port 443. Això distingeix HTTPS d’HTTP, que utilitza el port 80.

(En xarxes, un port és un punt virtual basat en programari on comencen i acaben les connexions de xarxa. Tots els ordinadors connectats a la xarxa exposen una sèrie de ports perquè puguin rebre trànsit. Cada port està associat a un procés o servei específic i els diferents protocols utilitzen ports diferents).

Diferències clau entre HTTP i HTTPS

Ara que tenim clar què significa HTTP i què significa HTTPS, és necessari comprendre les diferències entre tots dos protocols. Fer-ho és determinant per a proporcionar la seguretat i eficiència en línia que busca tot usuari d’internet en accedir a qualsevol tipus de pàgina.

Aquestes diferències no sols afecten la protecció de dades, sinó també a aspectes com l’autoritat i el rendiment de la pàgina web en la qual s’implementa HTTP o HTTPS.

Xifratge de dades

HTTPS xifra les dades transferides, protegint-los d’intercepcions, mentre que HTTP no ho fa.

Seguretat

HTTPS utilitza certificats SSL/TLS per a una comunicació segura, a diferència d’HTTP.

Autenticació

HTTPS verifica la identitat de la web, assegurant que els usuaris no caiguin en pàgines fraudulentes l’únic objectiu de les quals és fer-se amb les seves dades privades.

SEO i credibilitat

Si han de triar entre protocol HTTP i HTTPS, els motors de cerca anteposen el segon d’ells amb la finalitat d’augmentar la confiança dels usuaris.

Rendiment

HTTPS, especialment amb HTTP/2, ofereix una càrrega de pàgina més ràpida i eficient.

Gestió del trànsit de referència

HTTPS preserva millor les dades de referència, una cosa indispensable per a l’anàlisi de trànsit web de la pàgina.

Deja una respuesta

Follow by Email