WordPress és un sistema de gestió de continguts (en anglès, Content Management System o CMS) llançat el 27 de maig de 2003, enfocat a la creació de qualsevol tipus de pàgina web. Originalment va aconseguir una gran popularitat en la creació de blogs, per a després convertir-se en una de les principals eines per a la creació de pàgines web comercials.

WordPress està desenvolupat en el llenguatge PHP per a entorns que executin MySQL i Apatxe, sota llicència GPL i és programari lliure. Els seus fundadors són Matt Mullenweg i Mike Little. WordPress va ser creat a partir del desaparegut b2/*cafelog i s’ha convertit en el CMS més popular de la blocosfera i en el més popular respecte a qualsevol altre CMS d’ús general.

Les causes del seu enorme creixement són, entre altres, la seva llicència GPLv2, la seva facilitat d’ús i les seves característiques com a gestor de continguts.

Encara que la major part de la documentació existent es basa en la utilització del motor de bases de dades MySQL sobre el servidor web Apatxe, aquest sistema de gestió de continguts pot també instal·lar-se en entorns que executin PostgreSQL, MariaDB i Nginx. Un altre punt a considerar sobre el seu èxit i extensió és l’enorme comunitat de desenvolupadors i dissenyadors, encarregats de programar-lo en el seu nucli o creant complements (anomenats plugins) i plantilles (anomenades temes) per a la comunitat. Fins a setembre de 2022 era usat pel 43% de tots els llocs en Internet i un 64,2% de tots els llocs basats en gestors de contingut (CMS).

Els plugins WordPress

Els plugins estenen les capacitat de WordPress amb utilitats, que van des d’una cosa molt simple, a canviar completament el funcionament de la web. Existeixen plugins per a compartir en xarxes socials, per a tenir una botiga en línia, per a millorar el rendiment del lloc, per a crear ginys…

El repositori oficial té desenes de milers de plugins gratuïts plens d’utilitats. Si vols alguna cosa, segurament ja està creat i ho podràs trobar aquí. Si no és així, sempre quedarà l’opció de comprar plugins en algun marketplace.

També existeixen plugins que són editors visuals que ens permeten modificar els temes i crear plantilles personalitzades molt avançades i sense tot just tocar el codi. Alguns dels més famosos són Elementor, Divi i Visual Composer.

La majoria de les pàgines en WordPress en l’actualitat estan creades amb page builders o editors visuals. Així que aquí tenim un nexe d’unió entre els temes i els plugins.

¿Què puc fer amb WordPress?

Si bé és cert que en principi WordPress ve preparat per a funcionar amb entrades i pàgines, amb els plugins podem aconseguir crear qualsevol tipus de lloc web.

-Blog
Per defecte, WordPress permet fer un blog amb les seves entrades. Va ser per al primer que va ser pensat i per al que millor s’adapta el core.

Un blog és una web que recull de manera cronològicament inversa una sèrie d’articles (posts), que es publiquen de manera periòdica, que poden ser agrupats per taxonomies (categories i etiquetes), per dates, per autor… que a més poden contenir comentaris dels lectors.

A l’ésser el contingut nou posat sempre en una posició preferent amb referència als anteriors, es diu que el blog té contingut dinàmic.

-Web corporativa
Les webs corporatives tenen un contingut que no és preferent respecte als anteriors en el temps. Són webs amb contingut estàtic, per molt que es pugui actualitzar dins de la mateixa pàgina web.

Són pàgines com la principal, la de contacte, qui som, serveis, fòrums… que poden crear una presència web senzilla o molt més elaborada.

-Botiga en línia
Un dels més famosos plugins del repositori (WooCommerce) converteix a WordPress en un ecommerce. Moltes petites botigues en línia (i algunes no tan petites) utilitzen WooCommerce i les seves addons (plugins afegits) per a vendre diàriament en la xarxa.

Amb WooCommerce podem crear productes simples, productes variables, categories, el carret de compra… i moltes més opcions relacionades amb els enviaments, els impostos, els mitjans de pagament, etc.

Follow by Email