Tot Sobre VirtualBox

VirtualBox és un programari per a virtualització, tambien conegut com hipervisor de tipus 2, que s’utilitzar per a virtualizar sistemes operatius dins del nostre ordinador existent, creant el que es coneix com a màquina virtual. Un hipervisor de tipus 2 es diferencia amb els de tipus 1 que necessita un sistema operatiu per a funcionar, a diferència dels de tipus 1 en els quals el propi hipervisor funciona sobre el maquinari, o màquina host.

Existeixen diversos factors a tenir en compte quan necessitem fer ús d’un hipervisor, però generalment VirtualBox, i els hipervisores de tipus 2 en general, s’usen quan no necessitem destinar la màquina host al complet per a fer tasques de virtualització, per exemple, a l’hora de provar programari o simplement confeccionar algunes de les guies que podem trobar aquí en Geeknetic, efectivament aïllant el sistema operatiu host del sistema operatiu convidat, tal com us vam mostrar en aquesta guia

VirtualBox, a diferència d’alternatives com VMWare, és gratuït, de manera que no és necessari pagar una llicència per a poder tenir accés a aquest hipervisor, però continuarem podent fer tot el que necessitem a l’hora de mantenir un entorn virtual per a qualsevol que sigui el menester que el requereixi.

La seva compatibilitat s’expandeix entre pràcticament totes les versions de Windows, un gran nombre de versions de macOS i altres tantes distribucions de Linux, encara que també podrem trobar perfils per a sistemes menys comuns com Solaris, US/2, DOS, QNX, Novell, BeOS i altres sistemes operatius que vulguem provar o utilitzar sense haver de muntar un equip específicament per a ells.

Si bé VirtualBox se sol veure com un producte orientat a l’usuari domèstic, la realitat és que és capaç d’aguantar el tipus davant alternatives de pagament a l’hora de fer funcionar servidors o aplicacions embegudes, per la qual cosa en determinats casos VirtualBox pot ser una molt bona opció a seguir, especialment si no necessitem algunes funcions exclusives d’alguns dels seus competidors, entre els quals trobem VMWare, Microsoft Virtual PC o QEMU.

¿Què és una màquina virtual?

Programari que simula un sistema de computació i que té la capacitat d’executar programes com si fos un ordinador real. Normalment a aquest programari se’l defineix com “un duplicat eficient i asilat d’una màquina física“. El terme actualment inclou també a màquines virtuals que no tenen equivalència directa amb un maquinari físic.

Aquestes màquines virtuals poden executar processos limitats pels recursos i abstraccions que se’ls han proporcionat. Qualsevol dels processos no pot sortir en cap moment de l’entorn d’aquest ‘ordinador virtual’.

Una de les pràctiques més esteses per a crear màquines virtuals és l’execució de sistemes operatius per a ‘provar-los’. Permet provar un sistema operatiu, com podria ser Ubuntu, des del nostre equip amb sistema operatiu Windows, sense necessitat d’instal·lar-lo directament en l’ordinador i sense que tingui cap impacte en la configuració del sistema operatiu primari.

¿Quines funcions serveix VirtualBox?

Essencialment s’utilitza per a la virtualització de sistemes operatius que no puguem o vulguem executar en el nostre equip informàtic. Permet treballar amb els sistemes operatius amb normalitat, com si els instal·léssim en el nostre equip. Podem dir que són una caixa aïllada dins del nostre ordinador, res de dins sortirà i genera problemes amb el nostre equip principal.

Permeten crear Sanbox, que no són més que espais aïllats i assegurances per a executar aplicacions sense verificar o sospitoses. Així podem executar aplicacions que continguin malware o codi maliciós i veure com interactuen amb el sistema operatiu. A causa d’unes regles d’execució estrictes, el malware no podrà afectar el nostre sistema operatiu principal.

Encara que existeixen aplicacions específiques per a crear Sandbox, VirtualBox és molt senzill i intuïtiu d’usar. Ens ofereix també un espai transparent a qualsevol programari que pugui detectar que estem en un Sandbox.

Podem trobar-nos amb programes que puguin detectar l’ús d’una màquina virtual, però són els menys. Això pot ser ocultat fàcilment, la qual cosa és un gran avantatge.

Utilitats de VirtualBox

Normalment s’utilitzen per a emular sistemes operatius i instal·lar actualitzacions no provades. En les distribucions de GNU/Linux se sol usar per a verificar que les futures actualitzacions funcionen correctament. Podem també crear o modificar funcions o paràmetres de distribucions GNU/Linux i verificar el seu funcionament abans d’aplicar-los al nostre equip.

Un altre dels usos bastant comuns és executar programari o aplicacions que no funcionen en sistemes operatius moderns. Existeixen eines que usen versions de Windows o GNU/Linux antigues i que no es poden actualitzar per motius de seguretat o perquè els desenvolupadors ho han abandonat. Per a continuar usant-los es requereix instal·lar una màquina virtual en VirtualBox amb la versió del sistema operatiu adequada.

També se sol usar VirtualBox i altres eines de màquines virtuals per a explorar malware i #altre programari maliciós. Els investigadors de seguretat solen usar aquests espais tancats per a veure com es comporta un malware. Això permet després crear eines de detecció, protecció i eliminació del codi maliciós.

Un comentario en «Que es VirtualBox?»

Deja una respuesta

Follow by Email