Joomla és un sistema de gestió de continguts (o CMS, per les sigles en anglès, Content Management System) que permet desenvolupar llocs web dinàmics i interactius. Permet crear, modificar o eliminar contingut d’un lloc web de manera senzilla a través d’un «panell d’administració». És un programari de codi obert, programat o desenvolupat en PHP i alliberat sota Llicència pública general GNU (GPL).
Aquest administrador de continguts pot utilitzar-se en una computadora personal local (localhost), en una intranet o a través d’Internet, i requereix per al seu funcionament una base de dades creada amb un gestor de bases de dades (MySQL és el més habitual), així com d’un servidor HTTP Apatxe.
El seu nom és una pronunciació fonètica jumla per a anglòfons de la paraula en idioma suajili (swahili), que significa «tots junts» o «com un tot». Es va triar com una reflexió del compromís del grup de desenvolupadors i la comunitat del projecte.
¿Per a què serveix?
A més de conèixer el què és Joomla, ara es determinarà la seva funció, tenint sobre aquest tema, que és una excel·lent eina de treball ideal dissenyar pàgines webs de gran atractiu, fàcil i ràpid. Potser, el seu major avantatge, és que no s’ha de cancel·lar ni un cèntim per a descarregar-lo i usar-lo. Per això, ja que es coneix què és Joomla, també s’ha de saber que suposa un gestor de continguts sense cap cost associat, que pots instal·lar en el hosting també sense cost.
Història de Joomla
L’any 2005 neix Joomla com una bifurcació d’un projecte anterior anomenat Mambo que havia aconseguit relatiu èxit des de l’any anterior.
L’empresa australiana denominada Miro, posseïdora dels drets de la marca Mambo i del copyright del codi, desenvolupa una sèrie de tècniques que no convencen a la comunitat de desenvolupadors, com, per exemple, canviar de nom el projecte de Mambo Open Source a Mambo.
En aquest moment, Andrew Eddie, el principal líder de l’equip de desenvolupadors de Mambo, publica una carta en la qual anuncia que els integrants de l’equip de desenvolupadors de Mambo han decidit deixar el projecte i iniciar un nou basat en les seves característiques. Aquest és el naixement de la comunitat del projecte.
Al setembre de 2005 s’anuncia de manera oficial el nom de Joomla per al projecte i el nou portal que serà el seu centre d’operacions i es denominarà joomla.org.
Avantatges i desavantatges d’utilitzar Joomla
Entre els avantatges i desavantatges destaquen les següents:
Avantatges: Àmplia quantitat de plantilles per a diferents camps empresarials. Les extensions de Joomla permeten canvis molt substancials i funcionals en la web, i permeten integrar en una sola web diferents aplicacions independents.
Desavantatges: No és la plataforma més recomanada per a la creació de blogs pel fet que no disposa de característiques essencials com un sistema de comentaris, i el sistema d’indexat no és tan potent com el de WordPress. És un sistema de disseny poc intuïtiu.
Programador de videojocs, Creador de pàgines Web, Desenvolupador d’aplicacions per Android.