Un sistema operatiu és un conjunt de programes que permet manejar la memòria, disc, mitjans d’emmagatzematge d’informació i els diferents perifèrics o recursos de la nostra computadora, com són el teclat, el mouse, la impressora, la placa de xarxa, entre altres.

Els perifèrics utilitzen un driver o controlador i són desenvolupats pels fabricants de cada equip. Trobem diferents sistemes operatius com Windows, Linux, MES US, en les seves diferents versions. També els telèfons i tauletes posseeixen un sistema operatiu.

Dins de les tasques que realitza el sistema operatiu, en particular, s’ocupa de gestionar la memòria del nostre sistema i la càrrega dels diferents programes, per a això cada programa té una prioritat o jerarquia i en funció de la mateixa comptarà amb els recursos del nostre sistema per més temps que un programa de menor prioritat.
El sistema operatiu s’ocupa també de córrer processos. Diem procés a la càrrega en memòria del nostre programa, si no està carregat en memòria el nostre programa simplement “no corre”.

Funciones principales


Algunes de les funcions principals d’un sistema operatiu són les següents:

  • Gestionar la memòria d’accés aleatori i executar les aplicacions, designant els recursos necessaris.
  • Administrar la CPU gràcies a un algorisme de programació.
  • Adreçar les entrades i sortides de dades (a través de drivers) per mitjà dels perifèrics d’entrada o sortida.
  • Administrar la informació per al bon funcionament de la PC.
  • Dirigir les autoritzacions d’ús per als usuaris.

Tasques del Sistema Operatiu


– El SOTA controla els arxius i altres recursos als quals poden accedir els programes una vegada executats.

– Quan tenim múltiples programes que es poden executar al mateix temps, el SOTA determina quines aplicacions s’han d’executar en quina ordre i quant temps.

– Gestiona l’intercanvi de memòria interna entre múltiples aplicacions.

– S’ocupa de l’entrada i la sortida de les dades des d’i cap als dispositius de maquinari connectat, com ara discos durs, impressores, ports de comunicació, teclat, etc.

– Envia missatges a cada aplicació o usuari (o a un operador del sistema) sobre l’estat de funcionament i els errors que s’hagin pogut produir.

– En els equips que poden proporcionar processament en paral·lel, un sistema operatiu pot manejar la manera de dividir el programa perquè s’executi en més d’un processador alhora.

Un exemple: quan una aplicació vol imprimir alguna cosa, lliurament aquesta tasca al sistema operatiu.

El sistema operatiu envia les instruccions a la impressora, utilitzant els controladors de la impressora per a enviar els senyals correctes.

L’aplicació que està imprimint no ha de preocupar-se per quina impressora ha d’imprimir o entendre com funciona aquesta impressora. El sistema operatiu maneja tots els detalls.

Un altre Exemple: Quan el SOTA executa un joc, per exemple el Minecraft, l’executa en un sistema operatiu, el que tingui nostra ordinador.

El joc, en aquest cas Minecraft, no ha de saber exactament com funciona cada component de maquinari diferent que té el nostre PC.

El que fa Minecraft és utilitzar una varietat de funcions pròpies del sistema operatiu, i el sistema operatiu les tradueix en instruccions per a manejar el nostre maquinari.

Això estalvia als desenvolupadors de Minecraft, i a tots els altres programes que s’executen en un sistema operatiu, molts problemes.

Tipus de Sistemes Operatius


Hi Ha diferents nivells d’usuari d’un PC, podem dir que hi ha dos tipus de Sistemes Operatius: SOTA per a PC i SOTA per a Telèfons Mòbils.

Però també hi ha una àmplia família de sistemes operatius categoritzats segons els tipus d’ordinadors que controlen i el tipus d’aplicacions que admeten.

Les 4 categories per a aquesta mena de SOTA so:SOTA en temps real, SOTA Usuari Únic Tasca Única, SOTA Usuari Únic multitasca i SOTA multiusuari (més endavant veurem aquests u a un).

Però també podem classificar-los com a sistemes operatius de pagament i sistemes operatius lliures.

Els de pagament, tenen un cost econòmic i els lliures són gratuïts per a usar, modificar i distribuir.

Si vols saber més sobre els lliures visita: sistemes operatius lliures

Finalment dir que també hi ha Sistemes Operatius en el Núvol, si vols saber més sobre aquest tipus segueix l’enllaç anterior, aquí no hablermos d’aquest tipus.

Vegem un a un els diferents tipus.

2 comentarios en «Que es un Sistema Operatiu?»
  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Deja una respuesta

Follow by Email