Tot Sobre el Moodle

Moodle (Modular Object-*Oriented Dynamic Learning Environment) és un programari que permet crear i gestionar un entorn educatiu personalitzat, en línia i gratis d’una manera molt senzilla. I això és important perquè no has de realitzar una gran inversió inicial, no fa falta que siguis programador per a instal·lar-ho i gestionar-ho i les persones que hauran d’afegir el contingut i treballar amb la teva plataforma a penes necessiten coneixements d’informàtica per a utilitzar-la.

Es classifica com un LMS (Learning Management System) o, com es diria en espanyol, un sistema de gestió d’aprenentatge. A més, està entre els més populars i usats del mercat.

La seva primera versió es va llançar en 2002. Es va desenvolupar en PHP, sota una llicència GNU GPL i utilitza bases de dades MySQL. Per tant, encara que la gran majoria dels hosting ofereixen aquestes tecnologies, és important que comprovis que el teu proveïdor te les proporciona.

El seu autor és Martin Dougiamas, pedagog i informàtic australià que va desenvolupar Moodle quan estava fent el doctorat en la Universitat Tecnològica de Curtin (Austràlia).

La seva tesi doctoral es va basar en una recerca reflexiva sobre la importància de crear un sistema de programari amb codi obert per a l’ensenyament i aprenentatge amb comunitats basades en Internet. Això va tenir una forta repercussió en el propi desenvolupament, creació i esperit de Moodle.

L’essència de Moodle és la que el mateix Martin Dougiamas volia imprimir en la seva eina: un model pedagògic constructivista, és a dir, neix com una plataforma pedagògica en la qual totes les parts (administradors, professors i estudiants) puguin interactuar entre si, bé sigui a través de fòrums, debats, qüestionaris, etc.

Malgrat portar ja gairebé 20 anys en el mercat i amb altres durs competidors trepitjant-li els talons, avui dia Moodle es continua usant com una plataforma e-learning en empreses privades, universitats, organitzacions, acadèmies, en l’administració pública… Així és, no sols s’usa en l’entorn educatiu.

Tu mateix pots necessitar o voler instal·lar un Moodle per al teu ús i gaudi. Segur que en alguna de les formacions que has rebut al llarg de la teva vida has estat usuari d’un entorn educatiu en línia creat aquest programari.

Avantatges de la plataforma Moodle com LMS

Que Moodle sigui la clara favorita en triar una plataforma pedagògica no és casualitat.

Triomfa entre altres coses per la llibertat que ofereix als seus membres, a més de per la seva estabilitat, la seva adaptabilitat i altres funcions interessants que veuràs a continuació.

-Llibertat total: Moodle es converteix (per molts motius) en una de les millors opcions per a diferents centres de formació: es pot accedir des de diferents dispositius amb diferents sistemes operatius, és de codi obert (open source) i a més és un programari lliure. Això converteix a Moodle en una opció ideal per a emmotllar-ho i adaptar-ho a les nostres necessitats i interessos, afegir implementacions noves o instal·lar plugins per a estendre les seves funcionalitats. És a dir, és escalable. Permet als professors, administradors i estudiants pujar qualsevol tipus d’arxiu, bé sigui imatges, àudio, vídeo, documents de text, PDF…

-Adaptabilitat: Més enllà dels seus aspectes tècnics, la plataforma Moodle permet un total aprenentatge dinàmic enfocat a una llibertat horària, excepte per a alguna excepció com a vídeos en directe o webinars. És per això que es pot compatibilitzar i adaptar perfectament a la teva agenda i ritme de vida.

-Estabilitat: Una dels majors avantatges que ofereix la plataforma Moodle és la seva estabilitat. Des de la versió Moodle 1.0, la plataforma ha anat evolucionant fins a l’actual a través de diferents versions que es posen a la disposició dels usuaris aproximadament cada 6 mesos. L’equip de Moodle treballa per a oferir integracions completament funcionals i lliures d’errors.

-Interacció entre els seus membres: Qualsevol usuari pot accedir a la plataforma i al seu contingut, la qual cosa propícia un treball col·laboratiu en la seva comunitat d’aprenentatge. A més, Moodle també compta amb una tecnologia personalitzable perquè permet un ensenyament adaptat a cada alumne o segmentació d’alumnes.

-Creació d’estadístiques: Mitjançant la creació d’estadístiques podrem obtenir qualsevol dada dels usuaris més enllà dels que apareixen per defecte. Això és molt útil per a classificar als estudiants segons criteris com la seva participació, evolució o rendiment, a més d’establir un altre tipus d’estadístiques.

-Calendari: El calendari de Moodle et permet visualitzar les activitats planejades de manera cronològica del teu aprenentatge amb data, durada i descripció. Permet a més crear anotacions en les diferents tasques, així com destacar dates importants.

-multiidioma: És una aplicació web que s’adapta a l’idioma dels seus usuaris. Quan l’administrador instal·li el sistema, podrà seleccionar i configurar-lo amb un paquet de més de 1oo idiomes disponibles.

¿Per a què serveix Moodle?

La plataforma Moodle serveix per a crear espais d’ensenyament en línia i administrar, distribuir i controlar totes les activitats de formació no presencial d’una entitat educativa o organització.

Per aquest motiu els seus desenvolupadors el consideren un sistema «tot en un».

Moodle cobreix les necessitats dels 3 rols principals implicats en accions formatives en línia:

Professors

El seu funcionament facilita al màxim les tasques del formador en línia. El seu complet kit d’eines garanteix el control de totes les activitats del procés d’ensenyament-aprenentatge, des d’un únic panell d’administrador.

Alumnes

El seu ús també resulta funcional, simple i intuïtiu per als alumnes. Això els ajuda a centrar-se en les seves tasques d’estudi i no haver de preocupar-se per aprendre a utilitzar una eina complexa.

Administradors

La seva interfície gràfica permet crear aules virtuals i cursos amb facilitat, sense aplicar tasques de programació. És un sistema flexible i totalment personalitzable capaç d’adaptar-se als paràmetres de qualsevol entitat educativa, mètode d’ensenyament, estructura de continguts, format de recursos didàctics (text, imatge, vídeo, presentació, etc), estètica visual, etc. Les seves capacitats també poden ampliar-se amb la instal·lació de plugins.

Follow by Email