MediaWiki és un programari per a wikis lliure programat en el llenguatge PHP. És el programari usat per Wikipedia i altres projectes de la Fundació Wikimedia (Wikcionario, Wikilibros, etc). Ha tingut una gran expansió des de 2005 i existeix un gran nombre de wikis basats en aquest programari que no mantenen relació amb aquesta fundació, encara que sí que comparteixen la idea de la generació de continguts de manera col·laborativa. Es troba sota la llicència de programari GNU General Public License.

MediaWiki pot ser instal·lat en els servidors web Apatxe, Internet Information Services, Cherokee, Hiawatha,1​ LiteSpeed Standard2​ (necessita l’extensió Math),3​4​ nginx, i lighttpd i pot usar com a motor de base de dades MySQL/*MariaDB, PostgreSQL i SQLite.

També es diu MediaWiki a l’espai de noms (veure més a baix) on es troben entre altres coses els missatges de la seva interfície llestos per a la seva traducció a la llengua local de cada wiki, en cas de no estar encara traduïts.

Història de MediaWiki

MediaWiki va ser desenvolupat originalment per a Wikipedia per Magnus Manske,5​ amb la finalitat de substituir a UseModWiki com a motor del wiki (al qual els col·laboradors de Wikipedia van dir «Fase I»). A la primera versió se’n deia, simplement «programari de Wikipedia fase II.»

A mitjan 2002 el programa va ser reescrit i millorat, donant lloc a l’anomenada «fase III», i ha continuat desenvolupant-se des de llavors a partir d’aquest codi. El 29 d’agost de 2003 es va batejar al programa, fins a aquest moment sense un nom oficial, com «MediaWiki», un joc de paraules amb el nom de la Fundació Wikimedia, que patrocina el seu desenvolupament. La primera versió amb aquest nom es va dir, llavors, «MediaWiki-*stable 20030829». Es va començar llavors a pensar les noves versions pensant en possibles usuaris aliens a Wikipedia, millorant especialment en aspectes com la instal·lació del programari.

El nom «MediaWiki» és criticat a vegades per ser fàcil de confondre amb el de la fundació per part de gent aliena a Wikipedia.

Característiques de MediaWiki

A diferència dels wikis clàssics, els noms de les pàgines no tenen per què estar en CamelCase, la qual cosa permet tenir noms més naturals.

-Espais de noms: permeten separar pàgines de diferents tipus. Així, es pot tenir un espai de noms per a articles, un altre per a plantilles, un altre per a debats, etc. que el programari tracta de diferent forma.

-Pàgines de discussió: cada pàgina del wiki té una pàgina de discussió pròpia, dedicada a parlar de la seva millora o altres fins.

-Suport de TeX, per a visualitzar fórmules matemàtiques. Les fórmules poden mostrar-se de diverses formes, segons les capacitats del navegador.
Llistes de seguiment, de tal forma que cada usuari pugui seguir els canvis en els articles del seu interès.

-Sistema de plugins que permet estendre fàcilment el programari. Els plugins instal·lats es llisten automàticament en «Pàgines especials».

-Capacitat de bloquejar temporalment usuaris o pàgines.
Suport de plantilles personalitzades amb paràmetres.
Creació de línies de temps a través de codi wiki.

-Sistema de categories jeràrquic, que permet crear llistats d’articles o de thumbnails d’imatges.

-Admet diversos nivells d’usuari, així com la possibilitat que només els usuaris registrats puguin editar, o d’impedir el registre de més usuaris. Així, pot utilitzar-se com a sistema de gestió de continguts o com groupware.

-Suport per a emmagatzematge de memòria virtual o caixet, també coneguts com memcached i el sistema de caixet Squid.
Pells o màscares («skins») personalitzables per cada usuari.

Follow by Email