Una targeta gràfica és un component d’un ordinador que pot estar integrat dins de la placa basi, el processador o ser extern i la funció del qual és la renderitzar les imatges en la pantalla i oferir una visualització d’alta qualitat, processant i executant dades gràfiques mitjançant tècniques, característiques i funcions gràfiques avançades.

I qui necessita aquestes targetes gràfiques?

Els usuaris que utilitzen l’ordinador per a jugar videojocs. Després, els que usen aplicacions d’edició de vídeo com Adobe Premiere o DaVinci Resolve, com així per a editar fotografies, com pot ser Adobe Photoshop. Finalment, els usuaris que treballen amb complexos programes informàtics d’intel·ligència artificial. Per a realitzar qualsevol d’aquestes tres activitats, una bona targeta gràfica és imprescindible.

Per a què serveix una targeta gràfica?

Una targeta gràfica serveix com a output per a l’usuari, de manera que aquest pot veure la interacció amb l’equip a temps real. Un ordinador pot encendre’s sense cap targeta gràfica (dedicada o integrada) però no mostrarà res per la pantalla i, per tant, no sabrem què estem fent.

Els dos usos principals de les targetes gràfiques dedicades són jugar i edició de vídeo, que és precisament en aquests àmbits on més potència de càlcul es requereix. Les targetes gràfiques dedicades solen categoritzar-se atenent el seu model, i això comporta el dividir-les en tres gammes principals; d’entrada, mitjana i alta. Depenent de la categoria de la targeta gràfica, podrà treure uns jocs o altres al màxim detall, a més de tenir en compte la resolució de la pantalla (on intervé especialment la capacitat de la memòria) i la freqüència de refresc d’aquesta. Actualment, amb tècniques com a G-Sync o FreeSync és possible ajustar els FPS de sortida de la gràfica als Hz de sortida del monitor, eliminant així tediosos problemes com el Tearing i l’input-lag (que deriva d’evitar el Tearing activant la sincronització vertical).

La targeta gràfica és un dels elements que més possibilitats té per a ser overclockeado, augmentant així el seu rendiment (i consum i temperatura) per a poder esprémer encara més aquests circuits. D’igual manera, es poden utilitzar per a fer underclocking, que és la tècnica inversa i mitjançant la qual es rebaixen les seves temperatures, consum i rendiment. També existeixen maneres de rebaixar el soroll dels ventiladors configurant una corba personalitzada per a aquests, cosa que expliquem en aquesta guia.

En resum, una targeta gràfica (dedicada o integrada) és indispensable per a l’ús d’un ordinador, mentre que les dedicades són més usuals en ordinadors amb requisits alts de potència. D’igual manera, és possible (i habitual) trobar ordinadors portàtils amb targetes gràfiques dedicades, ja que els portàtils gaming estan a l’ordre del dia.

Tipus de targeta gràfica

Targeta gràfica per a PC
Si estàs pensant en una PC per a editar vídeos o altres tasques que requereixen major potència, pots optar per una targeta gràfica dedicada de gamma mitjana de Nvidia o AMD.

Targeta gràfica per a laptops
Amb les targetes gràfiques que venen integrades en les laptops no tindràs problemes per a desenvolupar amb normalitat els teus projectes del treball o estudi.

Targeta gràfica per a gamer
Si ets un fanàtic dels jocs, el més recomanable és comptar amb una targeta gràfica dedicada d’alt rendiment que et permeti gaudir de gràfics més realistes. Pots optar per les Nvidia GeForce o les Radeon, així t’asseguraràs major potència en equip gamer.

Per exemple, amb les targetes gràfiques GeForce RTX Sèrie 30 de Nvidia podràs gaudir de la tecnologia Ray Tracing, la qual et permet millorar les il·luminacions, ombres i reflexos dels teus videojocs.

D’acord amb Nvidia, el Ray Tracing, que en espanyol significa traçat de raigs, arriba a simular el comportament de la llum en el món real. D’aquesta manera, els jugadors s’asseguren gràfics més realistes i una experiència més immersiva. Aquesta tecnologia va ser implementada per Nvidia en les seves targetes gràfiques a la fi del 2018.

En l’actualitat, són més de 150 jocs i fins i tot aplicacions que han implementat el Ray Tracing. Has de saber que totes les Nvidia RTX compten amb aquesta tecnologia, per la qual cosa les escenes dels teus jocs s’acostaran molt més a la realitat.

Què hi ha dins i com funciona una targeta gràfica?

La targeta gràfica té la funció principal de transformar les dades que envia el processador. El resultat és una informació visible i comprensible que pot apreciar l’usuari.

La targeta de vídeo compta amb components dissenyats per a processar imatges de vídeo. Per això, aquesta targeta destaca per posseir la seva pròpia memòria RAM i sistema de ventilació.

Aquí et detallem els components d’una targeta gràfica:

GPU: És la Unitat de Processament Gràfic. Aquest circuit s’encarrega de processar els gràfics, alleugerint la càrrega del treball del processador central.
GRAM: Aquesta memòria gràfica d’accés aleatori (*GRAM) és clau per a emmagatzemar i transportar informació entre si. Existeixen dos tipus de memòries gràfiques: les dedicades i compartides.
RAMDAC: Aquest convertidor de senyal digital a senyal analògic, transforma els senyals digitals en l’ordinador perquè puguin ser interpretades pel monitor.
Dispositius refrigerants: La seva funció és eliminar la calor excessiva de la targeta gràfica. S’utilitzen dos tipus en les targetes: dissipadors o ventiladors.
Sortides: Hi ha diferents tipus de sortides que es poden usar com les *VGA, *DVI, *HDMI, *DisplayPort o USB-C.

Quines són les millors targetes gràfiques?

ls principals fabricants de targetes gràfiques del mercat són AMD i Nvidia. Ja sigui per a jugar o editar vídeos, hi ha sèries que els usuaris poden aprofitar al màxim. Cal ressaltar que tant AMD com Nvidia estan en constant evolució en les seves targetes de vídeo, per la qual cosa abans d’inclinar-te per una targeta de gamma alta o mitjana, és millor que comparis els preus per a prendre la millor decisió. D’altra banda, si cerques més opcions per al teu PC, pots optar per les targetes gràfiques MSI, les quals també destaquen pel seu excel·lent rendiment per a gaudir d’increïbles partides.

Targeta gràfica Nvidia

  • Nvidia GTX 1660
  • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
  • Nvidia GeForce RTX 3070
  • Nvidia GeForce RTX 3080
  • Nvidia GeForce RTX 3080 Ti
  • Nvidia GeForce RTX 3090
  • Nvidia GeForce RTX 4060
  • Nvidia GeForce RTX 4070
  • Nvidia GeForce RTX 4080
  • Nvidia GeForce RTX 4090

Targeta gràfica AMD

  • AMD Radeon RX 5500 XT
  • AMD Radeon RX 5700
  • AMD Radeon RX 6600 XT
  • AMD Radeon RX 6700 XT
  • AMD Radeon RX 6800 XT
  • AMD Radeon RX 6900 XT
  • AMD Radeon RX 7600
  • AMD Radeon RX 7700 XT
  • AMD Radeon RX 7800 XT
  • AMD Radeon RX 7900 XT
  • AMD Radeon RX 7900 XTX

Deja una respuesta

Follow by Email